Imagine

Bãtrânul se pregãtea sã mearga în stațiune. Işi fãcea meticulos bagajele, alcatuind liste peste liste cu lucrurile trebuitoare în stațiune. Tãia de pe listã, adãuga alte lucruri. În sfârşit, bagajul era fãcut şi mai avea vreo trei ore pãnâ sã plece trenul. Le spusese tuturor celor cu care juca şah în parc, cã pleacã pentru optsprezece zile în stațiune. Stãtea liniştit pe un fotoliu, se uita la televizor şi-şi calcula în minte ora la care trebuie sã iasã din casã. Niciun program de la televizor nu-l satisfãcea, totul era plictisitor. Era un film pe care ar fi vrut sã-l vada, dar nu mai avea timp, trebuia sã plece la garã înaintea terminãrii filmului. Ce sã facã? Stãtea liniştit, cu ochii închişi, imaginându-şi cum va fi în stațiune. Incet-încet somnul puse stãpânire pe el. Si dormi binişor, mai bine de o orã. Infãşurat în vechea pãturã, îl cuprinsese întâi cãldura şi apoi somnul.

Când se trezi, alarmat, se uitã la ceas şi constatã cã a pierdut trenul care-l ducea în stațiune. Ce sã facã? S-a interesat la garã, nu avea alt tren pânã a doua zi. S-a interesat ce poate face în privința biletului pierdut şi liniştit s-a dus la culcare. Nu avea rost sã se agite şi sã se supere, oricum fapta fusese consumatã. Trãia singur de peste zece ani, soția lui murise de o boalã grea, lungã. Singurii prieteni îi erau cei din parc. Cei cu care juca şah. Se împrietenise mai ales cu un bãrbat de vârsta lui, şi el vãduv. Se vizitau destul de des, petreceau diminețile împreunã în parc, cu ceilalți jucãtori, mai discutau politicã, le trecea vremea mai uşor. Il rugase pe prietenul lui sã vinã sã ude florile cât lipsea el, sã-i aeriseascã zilnic apartamentul.

S-a dus la culcare cam pe la ora zece, cã de! bãtrânii se culcã devreme. Dupã miezul nopții îl trezeşte un zgomot. Bãtrânii au somnul uşor, aud zgomotele, mai ales noaptea. I se pare cã cineva încearcã sã intre în apartament şi introduce cheia în broascã. Intãi a încercat una, apoi a luat alta dintr-o grãmadã. S-a uitat pe vizor şi a constatat cã nu-l cunoştea pe bãrbat. Si-a dat seama cã era un hoț, care aflase din parc cã el pleaca în stațiune. Ce sã facã? Cât i-ar lua hoțului pânã ar nimeri o cheie? Si ce se va întâmpla când va intra în casã şi va constata cã nu plecase? Stia cã hoții sunt în stare de orice, aşa cã se gândi doar câteva clipe. Se duse, fãrã sã facã zgomot, la bucãtãrie, luã tigaia groasã de tuci a nevestei sale şi, ridicând-o deasupra capului se aştepta ca în orice clipã uşa sã se deschidã. Era pregãtit sã se apare de intrus. A aşteptat, a aşteptat, cheile zãngãneau de cealalta parte de uşii. I s-a pãrut cã omul a nimerit cheia şi în clipa aceea, fãrã sã stea pe gânduri, izbi cu putere tigaia în uşa metalicã de la intrare. Nici nu indrãzni sã se uite pe vizor sã vadã dacã intrusul plecase. Si-a luat inima în dinți şi s-a uitat. Era linişte pe casa scãrilor şi nu se vedea nimeni în fața uşii. Crezând cã hoțul plecase, s-a dus înapoi la culcare.

Il trezi un zgomot. Cineva intrase în apartament. Hoțul! se gândi el, cãutã tigaia, o ridicã deasupra capului, gata de atac. In clipa aceea în casã intrã prietenul lui, rãmas surprins cã nu plecase nicãieri şi extrem de agitat.

–          Hai mã, repede! In fața uşii tale e un om mort, cu o legaturã mare de chei în mânã!

Sãrman hoț, acolo şi-a gãsit sfârşitul, în fața uşii bãtrânului. Medicii legişti au constatat cã fãcuse infarct exact în momentul în care încerca sã intre în apartament.

Bãtrânul le povesti despre tigaia de tuci cu care izbise puternic în uşa de la intrare. Zgomotul fãcut de tigaia izbind uşa de metal l-a speriat atât de tare pe hoț cã a fãcut infarct şi a murit pe loc – au constatat aceeaşi medici legişti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s