A sofer roman

Am citit de Facebook un articol despre un extremist maghiar, oprit la granita cu Romania. Citind, mi-am amintit de o intamplare foarte veche, inca de prin 1957, poate cu cativa ani mai devreme. Mama mea avea un frate care locuia in actualul  judet Mures. La vremea in care se intampla asta era Regiunea Mures Autonoma Maghiara.

Parintii mei au hotarat cu cateva zile inainte de Craciun  sa mergem in Mures, ca sa le facem o vizita unchilor  si celor doi verisori ai mei. Locuiau intr-un sat, la aproximativ trei kilometri de Deda. Am ajuns dupa ora 17, afara fiind deja foarte intuneric. Nu exista niciun fel de mijloc de transport de la Deda la Morareni, unde locuiau rudele noastre. Asa ca am pornit spre Morareni pe un drum de tara. Tatal meu, un barbat foarte solid, facea glume cu noi, cum ca daca ni se intampla ceva ne apara el. Cred ca o spunea mai mult serios decat in gluma, desi tonul lui era glumet. Aveam toate simturile in alerta, in special mama mea si cu mine.

De undeva, din intuneric, au aparut doua persoane, care nu pareau amenintatoare. Tatal meu i-a salutat politicos si apoi i-a intreabat daca suntem pe drumul cel bun si cat mai avem de mers. Unul din cei doi barbati ii raspunse:

– Beszej romanul. Itt Maros Auto… (Nu mai retin totul exact cum se spune in limba maghiara la Regiunea Mures Autonoma Maghiara). Asta insemnand un fel de provocare si admonestare in acelasi timp, sa vorbim in limba maghiara, daca suntem in regiunea lor.

Tatal meu, trecut prin multe la viata lui si fiind un om curajos, i-a raspuns, mai in gluma mai in serios:

– Igen! De a sofer roman. Asta insemnand, Da, suntem in regiunea auto  maghiara, dar soferul este roman.

Nu-mi amintesc sfarsitul intamplarii, dar cred ca s-a incheiat cu bine, altfel as fi tinut minte.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s