De ce a fost batut medicul

Lucram intr-o incapere  care avea peste 12 birouri si se intindea pe o suprafata foarte mare. De aceea toata lumea ii spunea Biroul Mare. S-a numit asa de pe vremea cand a fost construita biblioteca in anul 1872. Nu cunosc marturii scrise despre asta, dar asa mi-au relatat colegii mai vechi. In Biroul Mare, pana la introducerea calculatoarelor, se dactilografiau fisele pentru toate cataloagele, inclusiv ale bibliotecilor filiale.   Fiecare titlu nou intrat in biblioteca era intai clasificat si apoi catalogat, respectiv i se intocmea fisa de catalog. Acestea erau dactilografiate direct pe o foita sub care puneam indigoul invers, iar masina de scris nu avea panglica. Literele taiau pur si simplu foita, iar indigoul ne permitea sa citim ceea ce scriam, intrucat contura literele. Apoi fiecare fisa era multiplicata, tusul intrand pur si simplu prin acele gauri.Trebuia, si trebuie si in ziua de azi, sa fii specialist atat in catalogare cat si in clasificare, ca sa poti face asta. Va dati seama cata galagie era in acel birou cand   tacaneau deodata cel putin 8 masini de scris, mecanice. Cu tot zgomotul, si cu toate ca lucram la norma, mai aveam timp sa stam de vorba, nu mult, dar ne spuneam una alteia problemele. Aveam o colega,  unguroaica, pe care o indrageam mult, care-si facuse studiile liceale in maghiara, doar la facultate facuse limba romana secundar, iar rusa ca principal. Era, pe vremea aceea, foarte tanara si foarte frumoasa. Se imbraca intotdeauna foarte elegant, dupa ultima moda.  De fapt, in acel birou aproape toate fetele erau sotii de cadre didactice universitare si tineau ridicata stacheta nu numai in moda.

Intr-una din zile colega mea, unguroaica (erau multe unguroaice in acel birou) se intoarce furioasa de la medic, cu obrajii arzand. Indignarea ei era peste masura, abia de putea vorbi si chiar incepuse sa planga. Bineinteles ca s-a oprit imediat activitatea si toate incercam sa aflam ce s-a intamplat de este atat de tulburata. Dupa ce s-a mai linistit ne-a povestit ca a fost la medic pentru o consultatie.  I-a spus medicului ca atunci cand mananca ii pocneste clavicula. Biata unguroaica a retinut clavicula in loc de mandibula. Auzind medicul ca ii pocneste clavicula la masticatie, bineinteles ca a vrut sa se convinga singur, asa ca i-a spus sa se dezbrace. Nu i-a spus cat, doar sa se dezbrace. Nu intelegea biata de ea de ce trebuie sa se dezbrace daca problema era la mandibula. A hotarat ca nu este cazul sa-si dea jos hainele. Medicul cred ca s-a multumit si daca ea ramanea imbracata, deoarece era vara si avea hainele subtiri. Asa ca a inceput s-o palpeze pe umeri si pe spate, in jos, indemnand-o sa mestece in acelasi timp. Ceea ce biata femeie a interpretat-o ca pe o incercare de a o seduce. Indignarea ei a fost atat de mare, incat l-a pocnit pe medic si a iesit din cabinet fara sa i se fi rezolvat problema.

A ramas pur si simplu interzisa cand i-am explicat ca facuse o confuzie de termini. Mai ramanea problema urmatoarei vizite la medicul respectiv, intrucat acesta nu putea fi schimbat. Era medicul Universitatii, implicit si al bibliotecii.

P.S.

Aceeasi colega, profitand de linistea din birou, il intreaba pe seful nostru, ungur si el: Te Bimbi, te, mi az “floci”?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s